• Technologietrends geven marketing opnieuw vorm
  • Extreme personalisatie is de volgende grote stap
  • Het draait allemaal om de millennials
  • De rol van omnichannelmarketing
  • Het ontwikkelen van een B2B-marketingstrategie
  • Boosting business met influencer marketing en crowdsourcing

Net als veel andere sectoren wordt ook de marketingbranche door de invloed van technologie getransformeerd. Opkomende tech trends maken de weg vrij voor onvermijdelijke disruptie en de belangrijke merken van de toekomst kiezen nu al voor deze nieuwe benaderingen.

Technologietrends geven marketing opnieuw vorm

Zo blijkt het Internet of Things (IoT) voor veel bedrijven nu al van cruciaal belang. Door de implementatie van IoT-oplossingen kunnen zij gegevens over hun klanten verzamelen en hun product- en dienstenaanbod verbeteren. En om high-quality data te kunnen verzamelen moeten bedrijven over de juiste tools beschikken, zoals bijvoorbeeld beacontechnologie. Beacons zijn kleine Bluetooth-apparaten die met andere slimme apparaten in de buurt – zoals smartphones – kunnen communiceren. Ze verzamelen onder andere gegevens als locatie, naam, e-mailadres en geboortedatum. Duane Reade, een Amerikaanse drogisterijketen van Walgreens, gebruikt beacons om klanten in (de buurt van) de winkel speciale aanbiedingen te sturen.

Ook kunstmatige intelligentie (KI) brengt veel belangrijke veranderingen teweeg in het marketinglandschap. Hoewel de meeste marketingbedrijven het erover eens zijn dat KI in 2020 een revolutie in hun sector teweeg zal brengen, aarzelen velen nog steeds om deze technologie daadwerkelijk te implementeren. De meest vooruitstrevende bedrijven zijn er echter wel degelijk mee bezig. Een voorbeeld hiervan is de filmstudio 20th Century Fox die KI onlangs gebruikte om hun film Morgan te promoten. De filmstudio werkte samen met IBM om een op KI-gebaseerde videotrailer te maken, de eerste in zijn soort. IBM’s supercomputer Watson verwerkte alle 90 minuten van Morgan waarna de computer tien scènes selecteerde voor gebruik in de trailer. Het hele proces – dat menselijke regisseurs tien tot dertig dagen zou hebben gekost – duurde slechts 24 uur.

Mini-robot zet pc-moederbord in elkaar

Zo blijkt het Internet of Things (IoT) voor veel bedrijven nu al van cruciaal belang.

Bedrijven kunnen ook op verschillende manieren slim gebruik maken van virtual en augmented reality (VR/AR). Met de AR-visitekaartjes van Augment, bijvoorbeeld, heb je je 3D-bedrijfsportefeuille altijd bij de hand – op je smartphone. Scan je visitekaartje met een iOS- of Android-apparaat en het virtuele 3D-model verschijnt direct. Je kunt je visitekaartje ook als ‘launch marker’ instellen. Als je tijdens het wachten op je Starbucks cappuccino bijvoorbeeld met een potentiële klant in gesprek raakt, kun je deze met hem delen. Wanneer hij erop klikt wordt extra informatie – zoals een catalogus – automatisch geopend.

Extreme personalisatie is de volgende grote stap

Marketingbedrijven zijn zich ervan bewust dat klantperceptie van cruciaal belang is voor bedrijfssucces. Een goede klant ‘creëren’ is dus essentieel en in toenemende mate gaat dit gepaard met personalisatie. Toonaangevende bedrijven weten dat het personaliseren van producten en diensten veel voordelen heeft. In 2011 lanceerde Coca Cola bijvoorbeeld hun campagne ‘Share a Coke’, gericht op millennials. Elke fles was voorzien van een label met een van de populairste voornamen van die generatie – meer dan 800 namen werden gebruikt. De campagne werd een groot succes en had een aanzienlijke omzetstijging tot gevolg.

 Vijf Coca Cola flessen met labels met voornamen

Marketingbedrijven zijn zich ervan bewust dat klantperceptie van cruciaal belang is voor bedrijfssucces.

Het draait allemaal om de millennials

Coca Cola is zich ervan bewust dat het de millennials zijn die de toekomst van het bedrijfsleven – en marketing – vormgeven. Vergeleken bij de generatie van hun ouders, hechten millennials veel meer belang aan ervaringen en momenten die voldoening brengen. Ze zijn grotendeels ongevoelig voor traditionele reclame en zijn eerder geïnteresseerd in marketing via de kanalen die naar hen ‘luisteren’. Marketeers realiseren zich dat millennials eerder vertrouwen op mensen die ze bewonderen, zoals familie en vrienden, dan op een merk of advertentie. Slimme marketingstrategieën van nu houden in dat je moet begrijpen wie deze millennials zijn. Je moet hun vertrouwen winnen en loyaliteit opbouwen.

De Amerikaanse fastfoodketen Taco Bell is een goed voorbeeld van hoe dit kan worden bereikt. In 2014 verdeelde het bedrijf 1.000 wegwerptelefoons onder social media influencers in de VS en een directe telefoonlijn met het hoofdkantoor van Taco Bell. Ze kregen ‘geheime’ missies die ze op Instagram en Twitter moesten voltooien en met hun volgers delen. Elke voltooide missie werd beloond met geschenken als Waffle Taco pyjama’s en een jaar lang gratis ontbijt. Taco Bell stak zichzelf met deze campagne in een cool nieuw jasje en is dankzij samenwerking met vertrouwde influencers en de opwinding van nieuwe, spannende ervaringen razendpopulair.

De rol van omnichannelmarketing

Marketeers zijn zich ervan bewust dat er nog nooit zo’n grote behoefte is geweest om data van alle contactpunten – van fysieke winkels tot websites – met elkaar te combineren en te centraliseren, bij voorkeur in real time en met in-line analyse. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van customer data platforms (CDP). Een CDP is een door marketeers beheerd systeem, met gegevens uit meerdere bronnen, dat bedrijven helpt om meer gepersonaliseerde content te creëren. Een CDP stelt marketeers in staat om klantgegevens uit verschillende kanalen – social media sites, callcenters en in-store verkooppunten – te verzamelen en met elkaar te combineren. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om te zorgen voor “personalisatie bij het eerste bezoek, beter inzicht en effectievere advertenties.” Door de voorkeuren van je klanten te kennen weet je hen beter te bereiken, verbetert de communicatie en kun je beter inspelen op hun behoeften.

Hand raakt digitaal scherm aan met icons

Marketeers zijn zich ervan bewust dat er nog nooit zo’n grote behoefte is geweest om data van alle contactpunten – van fysieke winkels tot websites – met elkaar te combineren en te centraliseren, bij voorkeur in real time en met in-line analyse.

Een B2B-marketingstrategie ontwikkelen

Business-to-businessmarketing betreft bedrijven die specifiek zaken doen met andere bedrijven. B2B-marketingtechnieken zijn gebaseerd op dezelfde basisprincipes als consumentenmarketing, maar B2B-kopers nemen vaker beslissingen die gebaseerd zijn op prijs en winstpotentieel. Dankzij social mediaplatforms kunnen bedrijven nu op nieuwe manieren met elkaar communiceren. Uit een enquête van Chadwick Martin Bailey en iModerate blijkt dat bedrijven vaker aankopen doen bij bedrijven die ze op social media volgen. Met een platform als Oktopost kunnen B2B-marketeers trends volgen vanaf het moment dat ze op social mediacontent klikken, deze analyseren en bepalen welk mediaplatform de beste resultaten oplevert.

Paal met wegwijzer naar ‘success’ and ‘failure’

Business-to-businessmarketing betreft bedrijven die specifiek zaken doen met andere bedrijven.

Boosting business met influencer marketing en crowdsourcing

Beroemdheden zijn nog steeds populair in de reclame en marketing, maar de nieuwe influencers zijn social mediaberoemdheden als PewDiePie, een populaire YouTube-persoonlijkheid met meer dan 66 miljoen volgers. En slimme bedrijven concurreren met elkaar om exclusieve toegang te krijgen tot hun fanbase. Een duizelingwekkende 71 procent van de consumenten is eerder geneigd om een aankoop te doen op basis van een social mediareferentie en minstens 70 procent van de tienerabonnees van YouTube gaat eerder af op de mening van deze influencers dan die van ‘traditionele’ beroemdheden.

Aangezien grote PR-campagnes duur zijn, onderzoeken verschillende bedrijven nu ook crowdsourcing als optie, waarbij gebruik gemaakt wordt van de kracht van het internet. Deze aanpak werd gebruikt door MoFilm, een productiebedrijf dat ideeën van 10.000 filmmakers op het web gecrowdsourcet heeft. “We beschrijven onze aanpak als ‘marketing op mensenbasis’, waarbij we de kracht van de menigte benutten om betere, snellere en goedkopere films van hoge kwaliteit te produceren dan wat met traditionele modellen mogelijk is,” zegt Anna Watkins, hoofddirecteur van MoFilm. Het bedrijf gebruikte een crowdsourcingmodel waarmee ze getalenteerde mensen vonden voor het bedenken van creatieve oplossingen voor toonaangevende bedrijven. Op deze manier hebben ze uiteindelijk een videotrailer voor een Playstation-game gemaakt en een advertentie voor Emirates airlines gecreëerd.

Technologie blijft het bedrijfsleven ontwrichten en nu de wereld van marketing wordt getransformeerd en traditionele reclame en merkpromotie steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, betreden we een tijdperk waarin social media steeds belangrijker wordt. Terwijl sommige merken proberen een sterkere relatie met hun klanten op te bouwen door middel van gepersonaliseerde aanbiedingen, verzamelen andere bedrijven gegevens die ze gebruiken om de meest efficiënte marketingstrategieën te ontwikkelen. Verder zijn VR en AR de nieuwe sterren aan het marketingfirmament en moeten bedrijven – om de aandacht van de consument te krijgen en te houden – goed naar hun klanten luisteren en influencers slim inzetten.