• Het stelt je in staat om het potentiële succes van nieuwe producten en diensten te testen
  • Het helpt de effectiviteit van je marketing- en advertentie-activiteiten te meten
  • Het helpt je effectiever te communiceren
  • Het geeft inzicht in je concurrenten en zorgt ervoor dat je koploper blijft
  • Het zorgt ervoor dat je toekomstgericht bent en relevant blijft

Onderzoek is een ontdekkingsreis. Volgens BusinessDictionary.com, verwijst het naar het “systematische proces dat wordt gebruikt om de huidige kennis te vergroten of te herzien door nieuwe feiten te ontdekken” en is verdeeld in twee algemene categorieën: fundamenteel onderzoek – ‘onderzoek gericht op het vergroten van de wetenschappelijke kennis’ – en toegepast onderzoek – ‘gericht op het gebruiken van fundamenteel onderzoek voor het oplossen van problemen of het ontwikkelen van nieuwe processen, producten of technieken’.

Onderzoek is good for business. Het stelt je in staat om belangrijke informatie over je sector te verzamelen. Sterker nog, marktonderzoek, industrieel onderzoek, toekomst- en andere soorten onderzoek spelen een belangrijke rol in het nemen van verstandige zakelijke beslissingen, het minimaliseren van risico’s en het verhogen van je omzet. Onderzoek helpt ook om vooruitgang te meten en tekortkomingen in je dienstverlening of problemen met betrekking tot je productenreeks aan het licht te brengen. Veel succesvolle organisaties – bijvoorbeeld bedrijven die consumentenproducten vervaardigen – investeren in onderzoek en ontwikkeling. Omdat R&D van cruciaal belang is voor productinnovatie en de verbetering van diensten, worden er in veel industrieën – zoals de bouw, gezondheidszorg, landbouw, voeding en drank, informatie- en communicatietechnologie, energie en robotica – grote budgetten vrijgemaakt voor onderzoek. Maar hoe groot of klein je organisatie ook is, ook als je een beperkt budget hebt is het belangrijk om te investeren in onderzoek. Hier volgen vijf redenen.

Onderzoek is good for business

1. Het stelt je in staat om het potentiële succes van nieuwe producten en diensten te testen

Wist je dat tot wel 90 procent van de nieuwe producten en diensten in sommige bedrijfstakken mislukken? Om de kans te minimaliseren dat jouw product of dienst aan hetzelfde lot ten prooi valt, is onderzoek nodig. Juan Manuel de Toro schrijft voor Forbes: “Als niemand je product wil hebben of nodig heeft, faal je. Een analyse van de behoeften van de huidige en potentiële klanten moet bij elke productontwikkeling het uitgangspunt zijn, net als hoe ze denken over het aanbod van de concurrentie, wat hun consumptiegewoonten zijn en de technische mogelijkheden om bestaande producten te verbeteren”.

2. Het helpt de effectiviteit van je marketing- en advertentie-activiteiten te meten

Onderzoek kan helpen bij het bepalen van de effectiviteit van je marketing- en reclamecampagnes. Spreekt je boodschap je publiek aan? Hoe komt je publiek met je merk in aanraking? Via je website, je productverpakking of je reclame-activiteiten? Onderzoek geeft inzicht in hoe je in het leven van je klanten past. Het helpt bij het testen en evalueren van concepten en geeft je een indicatie van welke kanalen je publiek aanspreken.

Onderzoek kan helpen bij het bepalen van de effectiviteit van je marketing- en reclamecampagnes.

3. Het helpt je effectiever te communiceren

Onderzoek naar de huidige klantervaring levert een waardevolle bron van informatie. Hiermee kun je analyseren of je aan de klantverwachting voldoet, wat ze belangrijk vinden en wat hun voorkeuren zijn. Het geeft niet alleen inzicht in de dingen die je goed doet, maar ook – en dat is zo mogelijk nog belangrijker – in de dingen die je moet verbeteren. Al deze informatie helpt bij het stellen van prioriteiten en het maximaliseren van tijd en investeringen. Bovendien stelt het je in staat om effectievere communicatie- en marketingstrategieën te ontwikkelen.

4. Het geeft inzicht in je concurrenten en zorgt ervoor dat je koploper blijft

Of je nu een klein lokaal bedrijf hebt of eigenaar bent van een grote internationale organisatie, een grondige kennis van je sector en je concurrenten zorgt ervoor dat je koploper kunt worden of blijven. Onderzoek geeft niet alleen inzicht in belangrijke aspecten van de producten en diensten van je concurrenten, het biedt ook waardevolle informatie over hun doelmarkt- en marketingstrategieën. Daarmee kun je je eigen marketingactiviteiten verfijnen en een voorsprong krijgen op het gebied van product- en serviceverbetering – zodat je in staat bent je snel aan te passen, te innoveren en koploper te blijven.

5. Het zorgt ervoor dat je toekomstgericht bent en relevant blijft

Je bent vast bekend met de uitdrukking ‘adapt or die’ – oftewel: ‘buigen of barsten’. Deze uitdrukking is vooral voor de huidige bedrijven relevant. Door regelmatig onderzoek kun je belangrijke trends en ontwikkelingen tijdig opmerken, zodat je je kunt aanpassen en ontwikkelen, het potentieel van je huidige bedrijfsactiviteiten kunt maximaliseren, kunt voldoen aan langetermijn-vereisten van je klanten en een routebeschrijving kunt ontwikkelen voor toekomstige groei en blijvende relevantie.

Kortom, in deze moderne, mondiale markt zou onderzoek een belangrijk aspect moeten zijn van de bedrijfsvoering van elke organisatie. Het is van cruciaal belang, niet alleen om problemen te kunnen opmerken, maar ook om beslissingen te kunnen nemen over toekomstige strategieën. Zelfs als je een beperkt budget hebt moet een onderzoeksplan toch bovenaan je prioriteitenlijst staan.